Фонд гарантування буде продавати активи з використанням моделі голландських аукціонів

14/09/2017

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів «пілотний проект» по реалізації активів ліквідованих банків за моделлю голландських аукціонів.

Згідно з повідомленням, його суть полягає в проведенні аукціонів, в яких протягом одного дня відбуватиметься автоматичне покрокове зниження ціни лота до того моменту, поки перший з покупців не натисне кнопку «купити».

«Введення нової моделі торгів за принципами голландського аукціону - наступний етап еволюції підходів до реалізації активів Фондом гарантування. Ми вже забезпечуємо максимальне розкриття інформації про активи, розробили і запустили зрозумілу і транспарентну систему Prozorro.Продажі, початкова ціна якої встановлюється на рівні балансової вартості. Новий «пілотний проект», зберігаючи всі наші напрацювання, повинен допомогти нам оптимізувати процес реалізації активів», - цитуються в повідомленні слова заступника директора-розпорядника Фонду Світлани Рекрут.

За умовами «пілотного проекту», аукціони і надалі будуть відбуватися виключно в системі Prozorro.Продажі. Відмінність від поточної моделі - автоматичне покрокове зниження ціни від початкової до ціни продажу буде відбуватися протягом одного дня. За день торгів ціна може знизитися з 100 до 20% від номіналу.

Як повідомляв УНІАН, Фонд гарантування з 1 лютого перевів аукціони з продажу активів ліквідованих банків в систему Prozorro.Продажі.

В ході очищення банківської системи з початку 2014 року Національний банк України прийняв рішення про виведення з ринку 90 банків, в тому числі шести - з початку 2017 року. За цей період Фонд гарантування вкладів виплатив вкладникам неплатоспроможних банків понад 80 млрд грн відшкодування за вкладами.

У 2016 році Фонд гарантування вкладів отримав від управління активами неплатоспроможних банків 7,2 млрд грн, в тому числі майже 3,2 млрд грн - від реалізації активів. Цього року Фонд має намір подвоїти надходження від реалізації активів.

Джерело: УНІАН. Передрук, копіювання чи відтворення інформації, яка містить посилання на агентство “УНІАН”, в будь-якому виді суворо заборонено.