Голландські аукціони дозволять фонду знайти баланс між швидкістю продажу активів і їх ціною

19/09/2017

До кінця 2018 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планує завершити реалізацію активів більшості банків, що на сьогодні перебувають в його управлінні. Задля оптимізації процесу продажу у Фонді розпочався «пілотний проект», у рамках якого аукціони відбуватимуться за голландською моделлю. Те, як працюватиме нова система, та її можливі плюси і мінуси обговорили під час «круглого столу» на тему «Продаж проблемних активів: дорого чи дешево? Нові правила гри на ринку», участь у якому взяли співробітники Фонду, представники колекторського бізнесу, торгівельних майданчиків, юристи  та банкіри.

«Сьогодні в управлінні Фонду – 93 банки. Оціночна вартість їх активів – понад 100 млрд грн, балансова взагалі – майже 500 млрд грн. Більшість активів – права вимоги за кредитами, із яких після введення в банк тимчасової адміністрації обслуговується менше 5%. До подібної кризи банківського сектору і до необхідності працювати  із таким значним обсягом проблемних кредитів ні Фонд, ні ринок, ані загалом країна – не були готові. За три роки Фонду майже з нуля вдалося створювати систему продажу активів банків. І сьогодні ми ставимо перед собою чергове амбітне завдання – завершити у найближчі півтора роки ліквідацію банків, що ліквідуються, та продаж активів. І тим самим - сформувати ринок NPL, створити  в країні ефективно діючу модель і максимально повернути кошти кредиторам. Ми розуміємо, що попереду у нас багато роботи, а часу залишилось не так багато», - сказала відкриваючи засідання «круглого столу» Світлана Рекрут, заступник директора-розпорядника Фонду.

Так званий модифікований голландський аукціон, на переконання учасників «круглого столу», має допомогти Фонду знайти баланс між необхідністю швидше продати активи, і тим, щоб отримати за них максимальну ціну. За умовами «пілотного проекту» Фонду, протягом одного дня відбуватиметься автоматичне покрокове зниження ціни лоту зі 100% до 20% від початкової. Крім того, передбачена можливість подання учасниками закритих цінових пропозицій задля підвищення конкуренції, а відтак – і ціни реалізації.   

Представники колекторського бізнесу та торгівельних майданчиків переконані – нова модель допоможе підвищити ефективність продажу активів. Адже потенційні покупці отримають можливість більш ефективно планувати власну інвестиційну діяльність і акумулювати кошти під цікаві їм активи.   

Усі аукціони і надалі відбуватимуться у системі ProZorro.Продажі. Уже до кінця місяця планується проведення тестових торгів за новою моделлю.

«Сьогодні 42 майданчики у абсолютно рівних умовах мають доступ до аукціонних торгів. Система вписана в процедури Фонду, що забезпечує відсутність стороннього впливу. Скоро ми запускаємо голландський аукціон, який прискорить процес реалізації активів», - сказав Олексій Соболев, керівник проекту ProZorro.Продажі.

У той же час, задля максимізації надходжень від реалізації активів банків, що ліквідуються, паралельно працюватимуть над удосконаленням захисту прав кредиторів. Адже у цьому питанні важливо не тільки «як?» продавати, а і «що?». І якщо мова йде про якість активів в управлінні Фонду – передусім прав вимог за кредитами, то для вирішення цього питання обов’язково потрібні зміни до законодавства, які б покращили становище кредиторів.

«Фонд гарантування розробив відповідний законопроект, покликаний покращити становище кредиторів, і дуже сподіваюсь, що найближчим часом парламент його проголосує», - сказав Ігор Уманський, радник Президента України.

Нагадаємо, що суть нового «пілотного проекту» Фонду полягає у тому, що на продаж активи виставлятимуться як і зараз за балансовою ціною і протягом одного дня відбуватиметься її автоматичне покрокове зниження до того моменту, поки перший з покупців не натисне кнопку «придбати». Задля максимізації ціни продажу Фонд, зокрема, передбачив етап подання закритих цінових пропозицій та цінових пропозицій. Умови «пілотного проекту» затверджено Рішенням Виконавчої дирекції №3117, яке зареєстроване у Міністерстві юстиції (№ 999/30867).

Джерело: ФГВФО