Фонд гарантування та Prozorro.Продажі презентували етапи "Голландського аукціону"

28/09/2017

У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб відбулася публічна презентація «голландського аукціону» – нового інструменту, який покликаний підвищити ефективність реалізації активів банків, що ліквідуються, у  системі ProZorro.Продажі. Майданчики, підключені до ProZorro.Продажі, уже завершують технічне тестування за новою процедурою. Перші реальні торги, як планується, відбудуться уже 15-20 жовтня.     

«Менше, ніж рік тому ми презентували наші перші кроки у розробці та створенні нової системи реалізації активів банків, що ліквідуються, ProZorro.Продажі. Цей наш спільний «пілотний проект» – сьогодні визнаний у світі як один із найкращих антикорупційних проектів. Та, зважаючи на ті обсяги активів, які Фонду потрібно реалізувати, та усвідомлюючи, що такої розкоші – продавати їх десятиліттями – ми просто не можемо собі дозволити, сьогодні ми прийшли до того, що нам необхідно, зберігаючи усю прозорість та транспарентність, усі здобутки ProZorro.Продажі,  пришвидшити процес реалізації активів. Так з’явилась ідея використання «голландського аукціону»», – сказав Костянтин Ворушилін, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Перші аукціони за новою моделлю, як планується, відбудуться уже 15-20 жовтня: одним лотом на торги буде виставлено активи АТ «Ерде банк». Документи, які регламентують проведення «пілотного проекту» з використанням «голландського аукціону», уже зареєстровані у Міністерстві юстиції.

«На початку реалізації «пілотного проекту», «голландський аукціон» ми використовуватимемо як додаткову опцію. Першими лотами на продаж стануть активи банків, строк ліквідації яких добігає кінця у найближчі 12 місяців. Ми тестуватимемо нову модель, будимо стежити за тим, як її сприйматиме ринок. Та у перспективі ми плануємо перевести «голландський аукціон» у промислову експлуатацію. Адже для Фонду швидкість продажу – це те, що напряму впливає на якість, а тому і на ціну наших активів, передусім – прав вимоги за кредитами», - розповіла Світлана Рекрут, заступник директора-розпорядника Фонду.

Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов розповів журналістам, що запровадження голландських аукціонів це той рідкісний випадок, коли Україна рухається у руслі світових тенденцій: «Запуск «голландців» - це імплементація однієї з концепцій відомого у світі економіста, нобелівського лауреата Роджера Маєрсона. Сподіваюсь, що поєднання його теоретичної бази та роботи Фонду разом із системою ProZorro.Продажі буде результативною. Щоб продавати такі специфічні об’єкти застави, що є зараз у портфелі Фонду, наприклад, земельні ділянки без визначеної ціни або ж кредитні зобов’язання - «голландська модель» підходить ідеально».

Торги за голландською моделлю відбуватимуться протягом одного дня, у три основні етапи. Перший – автоматичне покрокове зниження ціни.  Учасники знатимуть, у який час і наскільки знизиться ціна лоту. Зупините зниження ціни може будь-хто з учасників просто натиснувши кнопку «придбати».

О 16-00 стартує другий етап аукціону - протягом 15 хвилин усі зареєстровані учасники можуть зробити  свої «закриті цінові пропозиції».

Третій етап — раунд-пропозиція кращої ціни від того, хто зупинив автоматичне покрокове зниження ціни. Аби стати переможцем він має на один крок аукціону «перебити» найвищу із поданих «закритих цінових пропозицій». Таким чином той, хто натисне на копку «Придбати» першим, отримає конкурентну перевагу: він єдиний з учасників зможе покращити свою ставку та ще раз підвищивши її,  придбати актив у кінцевому підсумку.

Другий і третій раунди підвищення ціни лоту дозволять виявити справжню ринкову ціну активу, вважає керівник проектного офісу ProZorro.Продажі Олексій Соболев. «Якщо учасникам буде цікаво, то логічно, що вони одразу зупинять ціну, і потім будуть підвищувати ставки у додатковому раунді, а потім знову — в останньому», — коментує Олексій Соболев.

Крім того, у процедурі проведення голландських аукціонів, на відміну від стандартних, відсутня обов’язкова умова про наявність мінімальної кількості учасників. Під час торгів ніхто  не знатиме про наявність інших зареєстрованих учасників.

Детальнішу інформацію про «голландські аукціони» у форматі «питання-відповіді» можна знайти на сайті ФГВФО.

Джерело: ФГВФО