ProZorro.Продажі звітують про результати роботи у 2017 році

21/12/2017

За підсумками 2017 року обсяг продажів активів банків, активів державних і комунальних підприємств через ProZorro.Продажі склав майже 5 млрд грн. Окрім реалізації майна збанкрутілих банків від Фонду гарантування вкладів, протягом року проект ProZorro.Продажі почали продавати та здавати в оренду об’єкти нерухомості державних та комунальних підприємств в більше, ніж 15 областях України.

Як зазначив під час презентації публічного звіту ProZorro.Продажі (звіт доступний за посиланням: http://bit.ly/2CFtP0K) перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, в основі проекту була проста ідея: перенести кращі практики системи публічних закупівель ProZorro на сферу продажу банківських активів. “Але сам по собі виклик був непростий: треба було повністю змінити правила гри. Тому ми залучили наших партнерів по ProZorro – Transparency International, а також частину проектної команди, яка взялася розробляти проект”, — розповів він.

За словами Максима Нефьодова, команді проекту вдалося зробити досить багато: “Прогрес очевидний – це і 4,5 млрд продажів, і запуск нової моделі аукціонів, і продаж активів державних і комунальних підприємств. А згодом – і об’єктів малої приватизації. Ми створили нову, унікальну модель аукціонів на основі голландської, яка дозволяє швидко продавати активи, які до того не продавалися роками. Кожного дня зростають цифри, приєднуються нові міста. Дякую всім партнерам, команді, Transparency International і Фонду гарантування вкладів. Приклад ФГВФО доводить: держоргани можна успішно реформувати, щоб вони ставали якомога ефективнішими”.

Зі свого боку Тарас Єлейко, директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), розповів, що упродовж останніх чотирьох років в управління Фонду було передано понад 90 банків. Перед Фондом постало непросте завдання: виплатити в повному обсязі гарантовану суму відшкодування, та одночасно продавати майно збанкрутілих банків, спрямувавши отримані кошти на задоволення вимог кредиторів.

Два роки тому Фонд почав процес реформування власної системи продажу. “Ми запровадили підхід щодо максимального розкриття інформації про активи.  Найсуттєвіша і найскладніша категорія з яких - це права вимоги. Та очевидно, що для забезпечення максимальної ціни продажу активів нам просто необхідна була прозора процедура. Так, ми перевели усі свої аукціони на електронні майданчики. Але, на жаль, було багато скарг на організаторів торгів. Тому наступним нашим кроком стало підписання меморандуму із НБУ, Мінекономрозвитку  та ТІ Україна. І вже восени 2016 року ми запустили наш спільний проект ProZorro.Продажі”, - розповів Тарас Єлейко.

Запуск ProZorro.Продажі забезпечив абсолютно ринковий конкурентний механізм, що дозволив збільшити обсяги продажу. “Надходження до банків від реалізації активів перевищили минулорічні майже у півтора рази. Дуже хороші результати показують голландські аукціони. До кінця року на аукціонах в  ProZorro.Продажі торгуватимуться 90% активів банків. І протягом наступного року ми сподіваємось продати 60% з них”, - підкреслив Тарас Єлейко.

Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна, зазначив, що ProZorro.Продажі є яскравим прикладом синергії влади, бізнесу та громадянського суспільства. “Коли Мінекономрозвитку звернулося до нас із проханням почати працювати ФГВФО, ми мали сумніви. Але тепер досягнення Фонду по розчищенню банківської системи можна ставити у приклад іншим країнам у всьому світі, - розповів Ярослав Юрчишин. - Зараз ми тільки на початку шляху. Прем’єр-міністр вже оголосив, що зацікавлений у використанні системи ProZorro.Продажі для задач “малої приватизації”.

Олексій Соболев, керівник проекту ProZorro.Продажі, навів наступні цифри: загалом за рік відбулося 125 тисяч аукціонів. Лише банківських активів платформа продала на 4,4 млрд грн. “Вперше ми повністю розпродали банк — це ЕРДЕ Банк. А ще коли зрозуміли, що потрібно пришвидшити продаж активів від ФГВФО, розробили разом із Нобелівським лауреатом Роджером Майєрсоном та Київською школою економіки голландську модель продажу. І вона спрацювала як треба”, — додав Олексій Соболев.

За словами керівника проекту,  до платформи продовжують активного долучатися державні підприємства та комунальні підприємства, підпорядковані міським та обласним адміністраціям. Серед планів ProZorro.Продажі на 2018 рік - повний розпродаж активів десятків банків-банкрутів, запуск “малої приватизації” разом із Фондом державного майна України, заведення лотів “Укрзалізниці” й інших великих держпідприємств, а також приєднання до системи всіх областей країни.

Проект ProZorro.Продажі реалізується за фінансової підтримки Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) – першого в Україні та Молдові регіонального фонду прямих інвестицій з капіталом $150 млн, заснованого за фінансування уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та громадської організації Transparency International Україна – українського відділення всесвітньо відомої антикорупційної організації Transparency International, заснованої 1993 року в Берліні колишнім директором Світового банку Пітером Айґеном.

Джерело: Prozorro.Sale