Національний банк України відчужує набуте майно через ProZorro.Продажі за прискореною процедурою

12/12/2017

Національний банк України виставив у ProZorro.Продажі лоти у вигляді нежитлових приміщень. Зазначені лоти будуть продаватися на традиційному, “англійському” аукціоні, але за особливою, прискореною процедурою.

У випадку, якщо аукціон по такому лоту не відбудеться, наступний буде автоматично призначено вже за 14 робочих днів, при цьому початкова вартість продажу буде знижена на 10%. Рішенням Правління НБУ встановлюється мінімальна вартість продажу набутого майна, якою закінчується автоматичне покрокове зниження ціни - вона не може бути меншою 30% від початкової вартості.

“Ми вітаємо нову політику продажів, яка дійсно допоможе продати нерухомість за ринкову ціну. Раді, що досвід та процедури Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) поширюються на ринку.  Вважаємо що це може стати стандартом і прикладом для інших учасників, - сказав Олексій Соболев, керівник проекту ProZorro.Продажі. - Крім того, така чітка і швидка процедура дозволить покупцям активів НБУ краще спланувати і підготуватись до участі в аукціонах”.

Зі свого боку заступник Голови НБУ Роман Борисенко зазначив, що спеціальна прискорена процедура дозволить отримати ринкову ціну за лоти. “Продаж майна, набутого у власність, – це тривалий процес, який може розтягнутися на місяці. Саме тому сподіваюся, що нова процедура дозволить більш ефективно здійснювати продаж активів, а саме скоротити строки продажу та прискорити перехід активів у власність переможця аукціону”,- зауважив Роман Борисенко.

 

Перші торги за новою процедурою НБУ відбудуться вже 28 грудня 2017 року. У базі даних платформи ProZorro.Продажі на цю дату пропонуються до продажу 4 об’єкти нерухомості, набутих у власність Нацбанком:

-         https://www.dto.com.ua/tenders/118318

-         https://www.dto.com.ua/tenders/118306

-         https://www.dto.com.ua/tenders/118295

-         https://www.dto.com.ua/tenders/118333

 

Загальна вартість перших лотів перевищує 113,5 млн. гривень, це нежитлові будівлі та приміщення у м. Харків,  а також недобудова у Печерському районі м. Київ.

Нагадаємо, цього року через електронні торги платформи ProZorro.Продажі Національний банк України вже успішно реалізував один із об’єктів набутого майна. А саме — нежитлове приміщення у м. Краматорськ за 1,4 млн. гривень (https://www.dto.com.ua/tenders/23898).

 

Проект ProZorro.Продажі реалізується за фінансової підтримки Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) – першого в Україні та Молдові регіонального фонду прямих інвестицій з капіталом $150 млн, заснованого за фінансування уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та громадської організації Transparency International Україна – українського відділення всесвітньо відомої антикорупційної організації Transparency International, заснованої 1993 року в Берліні колишнім директором Світового банку Пітером Айґеном.

Джерело: Prozorro.Sale