Україна повинна продати усі 3,5 тис. Держпідприємства, крім стратегічних - експерт

17/05/17

Фонд державного майна повинен продати ефективним власникам всі наявні 3,5 тис. державних підприємств, крім тих, які є стратегічними для національної економіки. Таку думку під час круглого столу на тему «Як державні підприємства отруюють українську економіку» висловив старший економіст «Центру економічної стратегії» Дмитро Яблоновський.

«Простіше кажучи, у нас 3,5 тис. держпідприємств, з них ми повинні визначити стратегічні (їх близько п'ятдесяти), а решту - продати або ліквідувати ... На багатьох підприємствах нічого продавати, це марна фірма, яка не має активів, тобто вона є боржником, яку потрібно ліквідувати через процедуру банкрутства », - зазначив експерт.

За його словами, на тих підприємствах, які залишаться в держвласності (стратегічні), повинна бути проведена корпоратизація (створені незалежні наглядові ради), а також для них повинна бути сформована політика власності, тобто перелік завдань, виконання яких вимагатиме акціонер, тобто держава .

«Нам потрібно продавати все прозоро ... Насправді я не вірю, що ми у цьому році зможемо побачити прогрес в питанні приватизації ... Хто прийде на наш ринок купувати держактиви, коли ми маємо обмеження на виведення капіталу, ексклюзивне правосуддя в судах (вибіркове правосуддя - УНІАН), коли СБУ, міліція або прокуратура розглядають аби - який бізнес, не пов'язаний з політичними силами, як власну кормову базу? » - зауважив експерт, співзасновник Bendukidze Free Market Center Володимир Федорин.

Також присутній на круглому столі експерт в сфері енергетики Андрій Герус заявив, що прозора приватизація сприятиме надходженню валюти в країну, збільшить конкуренцію на ринках і залучить нові інвестиції.

«Безперечно, приватизація потрібна, але вона повинна бути дійсно конкурентною, щоб до нас могли прийти високотехнологічні компанії. Це природний спосіб демонополізації і деолігархізації », - зазначив Герус.

Як повідомляв УНІАН, в 2016-2017 роках Фонд держмайна двічі безуспішно намагався продати один з найбільших державних активів - «Одеський припортовий завод». За словами президента Петра Порошенка, терміни чергової спроби приватизації цього активу будуть відомі восени цього року. У квітні прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Кабмін планує продати близько 3,5 тис. держкомпаній, оскільки вони є неефективними і стримують економічне зростання. 11 травня 2017 року Кабмін затвердив пілотний проект приватизації невеликих державних підприємств через електронний майданчик Prozorro. При цьому Гройсман доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі, а також Фонду державного майна максимально оперативно запустити повномасштабну малу приватизацію на базі Prozorro, узгодивши всі необхідні адміністративні норми.

Джерело: Джерело інформації - УНІАН. Передрук, копіювання чи відтворення інформації, яка містить посилання на агентство “УНІАН”, в будь-якому виді суворо заборонено.