СТАРТОВА ЦІНА НА РІВНІ БАЛАНСОВОЇ ТА ГОЛЛАНДСЬКІ АУКЦІОНИ – ФОНД ГАРАНТУВАННЯ ВПРОВАДЖУЄ НОВІ ПІДХОДИ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ АКТИВІВ

30/05/17

Задля запобігання знеціненню чи втрати активів, здійснення швидкої і ефективної ліквідації банків, у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб запроваджуються нові підходи до управління та реалізації активів банків, що ліквідуються. Одним із кроків стане виставлення всіх активів на продаж за їх номінальною вартістю без передпродажної оцінки. Також впроваджуватиметься система голландських аукціонів. Про це, зокрема, йшлося під час засідання прес-клубу, що відбувся у Фонді 30 травня цього року.

«Неодноразово Фонд заявляв про погану якість банківських активів, які дістались нам у спадок. Їхня ринкова вартість у рази нижча від записаної «на папері»: при балансовій вартості у 470 млрд грн, оціночна – ледь перевищує 100 млрд грн,  – сказав директор-розпорядник Фонду гарантування Костянтин Ворушилін. – Дехто, спекулюючи на цих цифрах, закидає нам, що оцінка штучно занижена, а різниця – вкрадена. Для уникнення таких інсинуацій, ми розпочали пілотний проект, за умовами якого на перші торги активи виставляються за балансовою вартістю».

На кожен наступний аукціон початкова ціна реалізації активу знижуватиметься на 10%. У разі, якщо покупець не з’явиться і на восьмих торгах, лоти об’єднуватимуться в пули.

Такі пули реалізовуватимуться, зокрема, і за принципами «голландського аукціону». Особливістю їхнього проведення є те, що заплановані кроки зі зниження ціни відбуваються протягом одного дня.

«Це дозволить частково компенсувати тривалість нового алгоритму продажу, коли торги стартують з балансової вартості. Адже відомо, що з часом активи, особливо, коли мова йде про кредити, втрачають свою привабливість для інвесторів», – сказала заступник директора-розпорядника Фонду гарантування Світлана Рекрут.

У свою чергу, заступник директора-розпорядника Віктор Новіков зазначив, що лише 5% позичальників продовжують обслуговувати свої зобов’язання після того, як банк переходить під управління Фонду.

«На жаль, ділова репутація у нашій країні нічого не варта. Навіть платоспроможні позичальники обирають стратегію не повертати свої борги банку. Однак, такі борги будуть продані і рано чи пізно доведеться розрахуватись», - сказав В. Новіков.

Крім того, у ході прес-клубу йшлося про ситуацію, що  склалася довкола банку «Михайлівський». Зокрема, щодо ситуації з кредитним портфелем та погашенням позичальниками своїх зобов’язань перед банком, директор департаменту розслідувань протиправних діянь Катерина Мисник зазначила: «Фонд гарантування робить все можливе для вирішення ситуації та недопущення порушення прав позичальників банку «Михайлівський». Ми вкотре закликаємо не довіряти дезінформації, яка розповсюджується, у тому числі, з шахрайською метою. Наголошуємо, що на сьогодні тільки банк «Михайлівський» є єдиним законним кредитодавцем».

Джерело: ФГВФО